matematykaszkolna.pl
oblicz calka Alicja:
 dx 

 sinx+tgx 
26 sty 20:33
Mariusz:
 dx dx 

=∫

 
 sinx 
sinx+

 cosx 
 
 1 
sinx(1+

)
 cosx 
 
 cosx cosxsinx 

dx=∫

dx
 sinx(cosx+1) sin2x(cosx+1) 
 cosxsinx 

dx
 (1−cos2x)(cosx+1) 
 cosx(−sinx) 
=−∫

dx
 (1−cos2x)(cosx+1) 
t=cosx dt=−sinxdx
 t 
−∫

dt
 (1−t2)(1+t) 
 t 
=−∫

dt
 (1+t)2(1−t) 
A B C t 

+

+

=−

1+t (1+t)2 1−t (1+t)2(1−t) 
A(1+t)(1−t)+B(1−t)+C(1+t)2=−t A(1−t2)+B(1−t)+C(1+2t+t2)=−t A+B+C=0 −B+2C=−1 −A+C=0 C=A B=−2A 4A=−1
 1 
A=−

 4 
 1 
B=

 2 
 1 
C=−

 4 
 1 1 1 1 1 (−1) 
=−


dt+


+


dt
 4 1+t 2 (1+t)2 4 1−t 
 11 1 1−t 
=−


+

ln|

|
 21+t 4 1+t 
 11 1 1−cosx 


+

ln|

|+C
 21+cosx 4 1+cosx 
 11 1 (1−cosx)(1+cosx) 
=−


+

ln|

|+C
 21+cosx 4 (1+cosx)2 
 11 1 1−cos2x 
=−


+

ln|

|+C
 21+cosx 4 (1+cosx)2 
 11 1 sin2x 
=−


+

ln|

|+C
 21+cosx 4 (1+cosx)2 
 11 1 sinx 
=−


+

ln|

|+C
 21+cosx 2 (1+cosx) 
27 sty 09:08
jc: Mariusz, tu wyjątkowo ładnie działa standardowe podstawienie t=tg x/2.
 2t 1−t2 2dt 
sin x =

, cos x =

, dx =

 1+t2 1+t2 1+t2 
 1 1 t2 ln t 
całka =

∫(t +

) dt =

+

 2 t 4 2 
27 sty 09:42
Mariusz: jc nie podałeś obliczeń ale wydaje mi się że po podstawieniu powinieneś dostać inną całkę
28 sty 16:32