| dx | ||
∫ | ||
| sinx+tgx |
| dx | dx | |||||||||||||||||||||
∫ | =∫ | |||||||||||||||||||||
|
|
| cosx | cosxsinx | |||
∫ | dx=∫ | dx | ||
| sinx(cosx+1) | sin2x(cosx+1) |
| cosxsinx | ||
∫ | dx | |
| (1−cos2x)(cosx+1) |
| cosx(−sinx) | ||
=−∫ | dx | |
| (1−cos2x)(cosx+1) |
| t | ||
−∫ | dt | |
| (1−t2)(1+t) |
| t | ||
=−∫ | dt | |
| (1+t)2(1−t) |
| A | B | C | t | ||||
+ | + | =− | |||||
| 1+t | (1+t)2 | 1−t | (1+t)2(1−t) |
| 1 | ||
A=− | ||
| 4 |
| 1 | ||
B= | ||
| 2 |
| 1 | ||
C=− | ||
| 4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | (−1) | |||||||
=− | ∫ | dt+ | ∫ | + | ∫ | dt | ||||||
| 4 | 1+t | 2 | (1+t)2 | 4 | 1−t |
| 1 | 1 | 1 | 1−t | ||||
=− | + | ln| | | | ||||
| 2 | 1+t | 4 | 1+t |
| 1 | 1 | 1 | 1−cosx | ||||
− | + | ln| | |+C | ||||
| 2 | 1+cosx | 4 | 1+cosx |
| 1 | 1 | 1 | (1−cosx)(1+cosx) | ||||
=− | + | ln| | |+C | ||||
| 2 | 1+cosx | 4 | (1+cosx)2 |
| 1 | 1 | 1 | 1−cos2x | ||||
=− | + | ln| | |+C | ||||
| 2 | 1+cosx | 4 | (1+cosx)2 |
| 1 | 1 | 1 | sin2x | ||||
=− | + | ln| | |+C | ||||
| 2 | 1+cosx | 4 | (1+cosx)2 |
| 1 | 1 | 1 | sinx | ||||
=− | + | ln| | |+C | ||||
| 2 | 1+cosx | 2 | (1+cosx) |
| 2t | 1−t2 | 2dt | ||||
sin x = | , cos x = | , dx = | ||||
| 1+t2 | 1+t2 | 1+t2 |
| 1 | 1 | t2 | ln t | |||||
całka = | ∫(t + | ) dt = | + | |||||
| 2 | t | 4 | 2 |