matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstrema
Kasia:
Jak wyznaczyć ekstrema lokalne takiej funkcji? (3x−2)
√
x
26 sty 20:04
janek191:
1
2
f '(x) = 3
√
x
+ (3 x − 2)*
= 0 ⇔ x =
2
√
x
9
26 sty 20:16
janek191:
x > 0
2
2
f ''(
) > 0 więc f ma w x =
minimum lokalne.
9
3
26 sty 20:27