Dane jest równanie
Władek: Dla jakiej wartości parametru k ∈ R powyższe równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie?
(k+2)*2
2x−1 − k *2
x+1 + k =0
Rozwiązałem, ale nie wiem czy dobrze proszę o sprawdzenie.
| | 1 | |
Równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie gdy △=0, więc wyszło mi dla k=− |
| a dla k=0 wyszła |
| | 3 | |
sprzeczność
Mila:
(k+2)*2
2x−1 − k *2
x+1 + k =0 /*2
(k+2)*2
2x−k*2
x+2+2k=0
(k+2)*(2
x)
2−4k*2
x+2k=0
2
x=t, t>0
(k+2)t
2−4k*t+2k=0
1) k+2=0⇔k=−2
wtedy mamy równanie:
8*t+2*(−2)=0
x=−1
2) k≠−2
t
1*t
2>0 i t
1+t
2>0 i Δ=0 ( zamiast wzorów Viete'a można sprawdzić czy jest rozw.
dla obliczonego k)
k<−2 lub k>0
Δ=16k
2−4*2k*(k+2)= 16k
2−8k
2−16k
Δ=8k
2−16k
Δ=0
8k*(k−2)=0
k=0 ∉D lub k=2
============
k=−2 lub k=2
sprawdzaj rachunki.