całki
zxc: całka oznaczona od 0 do 1 √x lnx dx
Widzimy że jest to całka niewłaściwa drugiego stopnia
tylko ln1 tak samo jak ln 0 nie istnieje dlatego jak można zapisać granice?
Do tej pory przerabiałam, że z jednej strony tylko coś nie istniało dlatego podkłądało się
jakis pkt M
natomiast jak to zrobic teraz kiedy obie strony nie istnieja?
26 sty 16:54
Jerzy:
ln1 = 0
26 sty 17:28
xzc: | | 4 | |
Czyli całka nieoznaczona z √x lnxdx = 23 x √x lnx − |
| x √x +c |
| | 9 | |
Obliczając całkę niewłaściwą
| | 2 | | 4 | |
Limm→0 [całka] od m do 1 √x lnxdx = Lim [ |
| x √x lnx − |
| x √x] m do 1 = |
| | 3 | | 9 | |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Lim ( |
| m √m lnm − |
| m √m) − ( |
| 1 √1 ln1 − |
| 1 √1) |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
Teraz podstawiamy pod m to zero z limesa więc nawias pierwszy się wyzeruje (tak myślę ale nie
| | 4 | |
jestem pewna) a w drugim zostanie |
| więc odpowiedzią na całkę oznaczona od 0 do 1 √x |
| | 9 | |
lnxdx jest to 4/9 czy coś pomyliłam?
26 sty 18:42
26 sty 20:14