Wyznacz sin 2x, jeśli wiadomo że (90, 180) ∍ x i tg x = -5
Marcin: Wyznacz sin 2x, jeśli wiadomo że (90, 180) ∍ x i tg x = −5
26 sty 16:36
Blee:
tgx = −5 −> sinx = −5cosx
sin
2x + cos
2x = 1 −> (podstawiasz z powyższego) −> 25cos
2x + cos
2x = 1 −> cosx =

(patrz przedział)
w takim razie sinx =

sin(2x) = 2sinx*cosx =
26 sty 16:42
Marcin: Dziękuje bardzo
26 sty 17:02
janek191:

II sposób:
r
2 = (−1)
2 + 5
2 = 26
r =
√26
| | 5 | | −1 | | 10 | | 5 | |
sin 2x = 2* |
| * |
| = − |
| = − |
| |
| | √26 | | √26 | | 26 | | 13 | |
26 sty 20:47