całkowanie
zxc: Jak można policzyć całkę z wyrażenia sinx1+3√cosx
sinx/(1+3√cosx) (lepiej widać w takiej postaci, natomiast ułamek wygląda jak wyżej
Próbowałam pod t podstawić cosx ale wychodzi
−całka 11+3√t
− całka 1/(1+3√t)
można to również zapisać − całka 1 przez 1+t do potęgi 1/3 ale dalej no raczej niezbyt da się
co z tym zrobić
czy powinnam zacząć inaczej przekształcenie? jesli tak, to w jaki sposób
26 sty 16:34
Blee:
| | 1 | |
(do zapisu ułamków staraj się uzywać funkcji U a nie u ... |
| a nie 1√2) |
| | √2 | |
podstawienie:
u =
3√t
| | 1 | 1 | |
du = |
|
| → 3(3√t)2 du = dt → 3u2 du = dt |
| | 3 | 3√t2 | |
| | u2 | | u2 + u −u−1 +1 | |
(*) = −3∫ |
| du = −3∫ |
| du |
| | 1 + u | | 1+u | |
rozdzielasz na trzy całki i każda z nich to całka elementarna ... później wracasz z
podstawieniami
26 sty 16:40