Dlaczego taki wynik?
FUITP: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=25x−10*5x+9.
t=5x ⇒ g(x)=t2−10t+9 ⇒ Zwg=<−16 ; 0)=Zwf
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego zbiór wartości funkcji z pomocniczą zmienną jest taki sam
jak bez zmiennej? Bo nie bardzo potrafię sobie to wyobrazić i zrozumieć.
26 sty 16:31
Eta:
Proponuję taki sposób ( bez podstawienia t
f(x)=(5x−5)2−16
5x>0 to ZW= (0,∞)
5x−5 to ZW= (−5,∞)
(5x−5)2≥0 to ZW= <0,∞)
(5x−5)2−16 to ZW= <−16,∞)
ZWf= <−16, ∞)
============
26 sty 17:59
PW: Z podstawieniem
Argumenty 5x = t przyjmują wszystkie wartości z przedziału (0,∞).
Funkcja g(t) = t2 − 10t + 9 = (t − 1)(t − 9) osiąga minimum w punkcie t0 = 5 i jest ono równe
g(5) = −16, a nie osiąga maksimum (dla t∊(0,∞) wszystkie wartości z przedziału [−16,∞) są
osiągane).
Warto zrobić rysunek − wykres funkcji g(t) dla t∊(0,∞).
26 sty 18:46
Eta:
26 sty 18:48
Adamm:
Podstawienie, oznacza zapisanie funkcji jako złożenia.
f(x) = g(u(x)), f:X→Y, u:X→Z, g:Z→Y
przy czym u jest 'na', tzn. u(X) = Z
f(X) = g(u(X)) = g(Z) − równe obrazy
f(X) = {f(x) : x∊X} itd.
26 sty 20:00
FUITP: Sposób Eta wydaje się dość przejrzysty, ale trzeba zauważyć wzór skróconego mnożenia. Nie
wpadłem na to. Dzięki!
28 sty 11:23