Wykaż, że nie istnieje taki kąt α, dla którego: tgα*cos^2α=-(3/2)
Korneliusz: Wykaż, że nie istnieje taki kąt α, dla którego: tgα*cos2α=−(3/2)
26 sty 16:10
Blee:
| | sina | | 1 | |
tga * cos2a = |
| *cos2a = sina*cosa = |
| sin(2a) |
| | cosa | | 2 | |
'ciągnij dalej' i wyciągnij odpowiedni wniosek
26 sty 16:14
Korneliusz: Prawde mówiąc żadnego wniosku nie mogę sensownego wyciągnąć, mógłbyć pomóc jeszcze troche?
26 sty 16:27
janek191:
| | 1 | |
− 1 ≤ sin (2α) ≤ 1 / * |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ≤ |
| sin (2α) ≤ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 sty 16:30
Eta:
tgα*cos2α= −1,5
sinα*cosα= −1,5 /*2
2sinα*cosα= −3
sin(2α)= −3 −−− sprzeczność bo sin(2α)∊<−1,1>
26 sty 18:11