funkcja memory na kalkulatorze,
mam pytanie: czy ktoś wie dlaczego po wpisaniu na kalkulator takiej sekwencji wychodzi 240 (jest tam
przecież 1200 na plusie oraz 20)
MC 545 + 655 = M+ 1000 − 980 = M+ MR =
26 sty 15:57
PW:
MC − zerowanie pamięci
545 + 655 = 1200
M+ dodanie do pamięci 1200 (w pamięci jest 1200)
1000−980 = 20
M+ dodanie do pamięci 20 (w pamięci jest 1220)
MR wywołanie zawartości pamięci czyli liczby 1220
Skąd u Ciebie 240?
26 sty 16:07
Blee:
bo kalkulator zrobić jeszcze operację 1220 − 980 = 240
więc w pamięci musiał mieć −980
26 sty 16:09
Jerzy:
Kalkulator do wymiany.Wprowadzaksz 1200 oraz 20, więc wyciągasz 1220,a nie 240.
26 sty 16:14
Jerzy:
Ewidentnie podaje inna sekwencję niż faktycznie wykonał.
26 sty 16:28
mam pytanie: nie − drugi kalkulator daje to samo (bo jeszcze jest ostatnie równa się które to powoduje, ale
skąd taki wynik, w książce jest że powinno być w ogole 24000)
26 sty 18:40
mam pytanie: aha tak jak napisał Blee 980 mu się zapisuje z minusem, ale dlaczego?
26 sty 18:42