język matematyki
TłumokMatematyczny: Udowodnij, że 16152−15982 dzieli się przez 17.
Udowodnij, że 2542−2352 dzieli się przez 19.
26 sty 15:46
PW: a2 − b2 = (a − b)(a + b)
26 sty 15:48
Eta:
Skorzystaj ze wzoru
a
2−b
2=(a−b)(a+b)
..............
i po ptokach
26 sty 15:48
TłumokMatematyczny: no czyli 16152−15982=(√1615−√1598)(√1615+√1598) ale co dalej?
26 sty 16:10
PW: W tym zadaniu
a = 1615
b = 1598.
Skąd u Ciebie pojawiły się pierwiastki, których nie ma we wzorze?
26 sty 16:13
TłumokMatematyczny: aaa okej pomylilam sie
26 sty 16:14