Wyprowadź wzór rekurencyjny dla całek
Natalia: Wyprowadź wzór rekurencyjny dla całek
tg(x)n
26 sty 15:38
Blee:
zapisz porządnie.
to jest ∫ tg
n(x) dx = ∫ (tg (x))
n dx czy też ∫ tg(x
n) dx

Ile ile samodzielnie zrobiłeś/−aś

Policzone są całki dla początkowych 'n'
26 sty 15:59
jc: f(x)2 wygląda lepiej niiź f2(x) i nie wiem, kto mógłby to pomylić z f(x2).
26 sty 20:59
Eta:
26 sty 21:00
jc:
| | 1 | |
∫tgnx dx + ∫tgn+2x dx = ∫(tgnx)(1+tg2x) dx = ∫tgn x (tg x)' dx = |
| tgn+1x |
| | n+1 | |
26 sty 21:01
Mariusz:
Można ten wzór wyprowadzić zarówno przez części jak i podstawieniem
27 sty 09:14
Mariusz:
Dla początkowych n
czyli dla n=0 oraz n=1
27 sty 09:18
jc: Mój rachunek, to chyba podstawienie?
27 sty 09:18
jc: Dla n=0 i n=1 mamy mamy odpowiednio: x i −ln|cos x|.
27 sty 09:20