Udowodnij wzór stosując mocną indukcję
Olek: Udowodnij wzór stosując mocną indukcję:
| ⎧ | a0=2, | |
| ⎨ | a1=3 |
|
| ⎩ | an = 3an−1 − 2an−2 dla n≥2 | |
26 sty 13:42
PW: Przepraszam, ale co tu jest do udowodnienia?
Podałeś rekurencyjną definicję pewnego ciągu. Nie ma tu żadnej tezy, którą należałoby
udowodnić.
26 sty 15:29
Olek: Sam nie wiem, bo polecenie brzmi żeby znaleźć jawny wzór, a w zagadnieniach mam zapisane to
zadanie jako zadanie z użyciem indukcji mocnej
26 sty 16:03
Adamm:
zadanie typu 'zgadnij i udowodnij, że to prawda'
26 sty 16:05
Blee:
no to chyba treść zadania podaje Ci co masz zrobić −−− masz znaleźć (samodzielnie) jawny wzór a
następnie go udowodnić
26 sty 16:08
Adamm:
2n+1
26 sty 16:10
PW: No nie bardzo, polecenie jest źle sformułowane (nie ma tego 'określ jawny wzór i udowodnij
go').
26 sty 16:11
Blee:
PW ... z pewnością jest tylko Olek nie jest w stanie przepisać poprawnie pełnego polecenia
26 sty 16:13
PW:
26 sty 16:14
Olek: Nie wiem po co te uszczypliwości. Polecenie brzmi, że należy znaleźć wzór jawny ciągu. Pan
Nauczyciel jednak na sprawdzian, w zagadnieniach zapisał, żeby rozwiązać to zadanie przy
pomocy indukcji mocnej. Sam nie miałem pojęcia o co chodzi.
26 sty 16:17
Adamm:
Chodzi o to, na początku nie napisałeś, że chodzi o wzór jawny
26 sty 16:22
Mila:
1) Wzór jawny ciągu:
a0=2,
a1=3
an = 3an−1 − 2an−2 dla n≥2
a) równanie charakterystyczne:
x2−3x+2=0
x=1 lub x=2
b) an=A*1n+B*2n− przewidywana postać ciągu
a0=2=A+B
a1=3=A+2B
A=1, B=1
an=2n+1
2) Dowód − postaraj się sam
26 sty 16:25
Olek: Dziękuję, jak wrócę do domu to spróbuję.
26 sty 16:40
Olek: 1) Sprawdzam dla n=0 i n=1
a0 = 1 + 1 = 2
a1 + 2+1 = 3
2) Na mocy zależności rekurencyjnej dla n≥2
an = 3*(2n−1 + 1) − 2*(2n−1 + 1) = 2n + 1
co kończy dowód.
Może być tak?
26 sty 21:01
PW: No nie bardzo.
an−2 = 2n−2 + 1
i trzeba wyliczyć, że otrzymamy 2n, a nie napisać, bo tak ma być.
26 sty 21:15
Olek: To jest wyliczone, tylko nie chciało mi się przepisywać tych obliczeń, i źle przepisałem drugi
człon.
26 sty 21:37
Olek: A jak zrobić to przy pomocy mocnej indukcji?
26 sty 21:54
Mila:
26 sty 23:09