Kąt w okręgu
Parko:

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak wyznaczyć kąt ∡ACB? Nie mam żadnego pomysłu.
26 sty 13:28
ite:

jako różnicę katów, widzisz których ?
26 sty 13:35
Parko: Tak 90−54 = 36 , czyli te dwa trójkąty, utworzone po przecięciu odcinka przechodzącego przez
środek i odcinka BC sa podobne?
26 sty 13:42
ite: tak, są podobne
26 sty 14:10
a7:

kąt ABD=90−54=36 kąt ACB jest oparty na tym samym łuku co ADB, a więc jest mu równy (36
o)
26 sty 14:13
a7: kąt ABD jest równy 90o gdyż jest oparty na średnicy
26 sty 14:14
Parko: Dzięki
26 sty 14:24
a@b:
26 sty 14:39