Własności trygonometryczne
xenfoulis: Dlaczego to wyrażenie jest prawdziwe? NIe mogę do tego dojść
cos(2x) = cos2(x) – sin2(x)
26 sty 12:38
Adamm:
mamy
cos(x+y) = cos(x)cos(y) − sin(x)sin(y)
26 sty 12:45
Jerzy:
cos(x+x) = cosx*cosx − sinx*sinx
26 sty 12:46
xenfoulis: cos(x+y) = cos(x)cos(y) − sin(x)sin(y)
a to dlaczego jest prawdziwe? Przepraszam za głupie pytania, troche do tyłu z materiałem jestem
26 sty 13:02
xenfoulis: Aa no tak wzór na sumę kątów, dziękuje bardzo
26 sty 13:03
Adamm:
geometryczna konstrukcja
ja wolę dowodzić tej tożsamości poprzez funkcję wykładniczą
(taką na liczbach zespolonych)
26 sty 13:04