matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód na trójkąt prostokątny
Aleksandra:
Udowodnij, że jeżeli w trójkącie zachodzi równość a*sinα+b*sinβ=c+cosγ, to Δ jest prostokątny
26 sty 11:21
ABC:
źle przepisane
z tw.sinusów
a
sinα=
2R
b
sinβ=
2R
c
sinγ=
2R
podstawić i wychodzi
26 sty 15:01