Cześć,
Mam zadanie z trapezem i mam jedno pytanie.
Przekątna AC trapezu ABCD jest prostopadła do ramienia BC i zawiera się w dwusiecznej kąta BAD.
Wyznacz stosunek pól trójkątów ABC i ACD.
Czy jeśli trapez ten na przekątną która jest dwusieczną kąta ostrego i przekątna padająca na
ramię tworzy z nim kąt ostry to można stwierdzić, że jest to trapez równoramienny
Taki rysunek był podany w treści zadania.
Nie, bo np. α=20° → β=70° , zatem 2α≠β
Jeden ze sposobów:
1) W ΔACB:
| c | ||
tgα= | ||
| |AC| |
| h | ||
tgα= | ||
| 12|AC| |
| 1 | ||
h= | |AC|*tgα | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
3) PΔACB= | c*|AC|= | |AC|*|AC|*tgα | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
PΔACD= | *|AC|*h= | *|AC|* | |AC|*tgα | |||
| 2 | 2 | 2 |
| PΔACB | |
=2:1 | |
| PACD |
| P(ABC) | 4u | ||
= | = 2:1 | ||
| P(ACD) | 2u |