Funkcje
Ola: f{0,1}4 −> {0,1}4, f(x,y,z,t) = (x+y+z+t, y+z+t, z+t, t)
wyznaczyć f2(x,y,z,t)
26 sty 10:57
Ola: up
26 sty 12:02
Ola: upup
26 sty 13:15
Pytający:
Łup, łup.
f2(x, y, z, t) = f(f(x, y, z, t)) = f(x+y+z+t, y+z+t, z+t, t) =
= ((x+y+z+t)+(y+z+t)+(z+t)+t, (y+z+t)+(z+t)+t, (z+t)+t, t)
26 sty 13:35
Ola: a dlaczego tak się to robi?
26 sty 14:00
Ola: a i jak by to wyglądało przy funkcji (x+y ,y ,x+y+z ,x+y+t)
26 sty 14:01
26 sty 14:03
Pytający:
g(x, y, z, t) = (x+y, y, x+y+z, x+y+t)
g2(x, y, z, t) = g(g(x, y, z, t)) = g(x+y, y, x+y+z, x+y+t) =
= ((x+y)+y, y, (x+y)+y+(x+y+z), (x+y)+y+(x+y+t))
I cóż Ci się tak spieszy z tymi spacjami...
26 sty 14:06
Ola: dziękuje bardzo, no w złym miejscu rozdzieliłam wzory
26 sty 14:10