Strzelec trafiający do tarczy z prawdopodobieństwem 0,5 rzucił trzema monetami s
Maciek67: Strzelec trafiający do tarczy z prawdopodobieństwem 0,5 rzucił trzema monetami symetrycznymi.
Następnie oddał tyle strzałów do tarczy, ile wypadło orłów.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że tarcza została trafiona przynajmniej raz?
26 sty 10:52
Pytający:
| | | | 1 | | | | 37 | |
∑k=13( |
| *(1−( |
| )k)) = |
| = |
| |
| | 23 | | 2 | | 8 | | 64 | |
| |
| // prawdopodobieństwo, że wypadło k orłów |
| 23 | |
| | 1 | |
(1−( |
| )k) // prawdopodobieństwo, że w k strzałach tarcza została trafiona przynajmniej |
| | 2 | |
raz
26 sty 14:13