liczba nieporządków
mat123: Określ liczbę permutacji f: A −>A zbioru A = {1,2,...,9}, w których dla każdej liczby
nieparzystej zachodzi własność f(i) ≠ i.
Rozwiązaniem jest liczba nieporządków D9 natomiast zastanawiam się dlaczego akurat tak, jeżeli
robię to z zasady włączeń i wyłączeń to to widzę.
Natomiast czy nie wystarczyłoby D5 * 4! jako nieporządki liczb nieparzystych i permutacje
liczb parzystych?
Bardzo proszę o wytłumaczenie.
26 sty 01:01
jc: Takich permutacji jest na pewno więcej niż nieporządków.
n=3
nieporządki
2 3 1
3 1 2
permutacje z zadania
2 3 1
3 1 2
3 2 1
26 sty 08:05
mat123: Czyli D9 jest złym rozwiązaniem?
26 sty 11:30
Pytający:
"Czyli D
9 jest złym rozwiązaniem?"
Tak, przecież parzyste mogą być "na swoich miejscach".
Rozwiązaniem jest:
D
9 + |takie permutacje, że: 0 nieparzystych na swoim miejscu i przynajmniej 1 parzysta na
swoim miejscu|
Ale prościej od liczby wszystkich permutacji odjąć liczbę takich, że przynajmniej jedna
nieparzysta jest na swoim miejscu:
| | | | | |
9! − ∑k=15((−1)k+1 * | * (9−k)!) = ∑k=05((−1)k * | * (9−k)!) |
| | | |
26 sty 13:26
mat123: Teraz to widzę, dziękuję bardzo
26 sty 15:31