matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PROBABILISTYKA
XYZ:
X jest zmienną losową o gęstości: f(x)=
⎧
6x(1 − x) dla 0 < x < 1
⎩
0 dla pozostałych x
Obliczyć EX, EX2, D2X
25 sty 23:26
Pytający:
E(X) =
https://www.wolframalpha.com/input/?i=int+0..1+of+x*6x%281-x%29
E(X
2
) =
https://www.wolframalpha.com/input/?i=int+0..1+of+x*6sqrt%28x%29%281-sqrt%28x%29%29%2F%282sqrt%28x%29%29
D
2
(X) = E(X
2
) − (E(X))
2
27 sty 14:01
HAP:
no tak Wolfram
. od roku nie korzystałem i zapomniałem o nim, dziękować.
27 sty 16:07