Nierówność indukcyjna
Olek: Sprawdź dla jakich liczb naturalnych prawdziwa jest następująca nierówność. Wykorzystaj zasadę
indukcji matematycznej
n3<2n
I to zachodzi tylko dla n∊{0,1} i nie wiem czy wystarczy to tylko wypisać, czy muszę wprowadzać
założenie indukcyjne itd. W poleceniu jest żeby wykorzystać zasadę indukcji, ale tutaj nie ma
co zakładać.
25 sty 22:25
PW: Tylko?
103 = 1000 < 210 = 1024
113 = 1331 < 211 = 2048
26 sty 00:58
Olek: 1) Krok.
Sprawdzam dla n=0
L=0, P=1
L<P ⇒ zachodzi
2) krok
Zakładam, że ∀n≥0 zachodzi n3<2n
Teza: (n+1)3<2n + 1
(n+1)3< 2n*2 ⇒ (n+1)3 < 2*n3
pierwiastkuję obustronnie, wyłączam wspólny czynnik przez nawias, dzielę przez niego, usuwam
niewymierność z mianownika i otrzymuję
n > 3√4+3√2+1
szacuje
1<3√4<2 1<3√2<2
3√4+3√2+1 czyli całe to jest jakoś powyżej 3, pierwsza najbliższa liczba N to 4
Czyli twierdzenie jest prawdziwe dla n>4 co jest oczywiście sprzeczne. Czy mógłby mi Pan pomóc
z tym?
26 sty 12:24
Olek: :(
26 sty 13:31
Pytający:
"2) krok
Zakładam, że ∀
n≥0 zachodzi n
3<2
n"
Skoro robisz takie założenie, to chyba nie masz już co udowadniać.
26 sty 13:47
Olek: Dobrze, a jak zrobić to z innym założeniem?
26 sty 16:01
Blee:
2)
∀
n≤k , n∊N n
3 < 2
n tylko pytanie, czy potrzebujesz aby DLA KAŻDEGO n ≤ k to było
prawdą w celu wykazania prawdziwości dla 'k+1' czy wystarczy Ci że zachodzi dla 'k'

26 sty 16:12
Olek: Mam sprawdzić przy wykorzystaniu indukcji dla jaki liczb naturalnych zachodzi ten wzór
26 sty 16:14
Blee:
Ja się nie pytam co masz zrobić (bo to wiem), ja się CIEBIE pytam, z czego korzystasz w
dowodzie (w kroku 3) i to jest pytanie do Ciebie (i Twojego zrozumienia tematu)
26 sty 16:16
Olek: potrzebuję dla każdego
26 sty 16:21
Olek: Czyli cały dowód jest zły?
26 sty 16:53