geometria
salamandra: Punkty A(−7,−2) i B(4,−7) są wierzchołkami podstawy trójkąta równoramiennego ABC, a wysokość
opuszczona z wierzchołka A tego trójkąta zawiera się na prostej o równaniu 2x+19y+52 = 0.
Oblicz współrzędne wierzchołka C.
2x+19y+52=0
19y=−2x−52/ :19
Wysokość jest pod kątem prostym, więc prosta BC (bok BC) jest prostopadły do tej wysokości,
| | 19 | |
więc współczynnik kierunkowy tej prostej musi być = |
| |
| | 2 | |
| | 19 | |
równanie prostej BC: |
| (x−4)−7 |
| | 2 | |
I w tym miejscu nie wiem co dalej
25 sty 21:58
salamandra: Mogę tak?
|AC|
2 = (x+7)
2+(y+2)
2 = x
2+14x+49+y
2+4y+4
|BC|
2 = (x−4)
2+(y+7)
2 = x
2−8x+16+y
2+14y+49
| | 19 | | 19 | |
Skoro C(x,y) leży na prostej y= |
| x−45 to C(x, |
| x−45) |
| | 2 | | 2 | |
i |AC|=|BC|, przyrównać to, wyliczyć x i potem y?
25 sty 22:05
salamandra: Nieaktualne, wyszło z tego co napisałem
25 sty 23:28
Mila:

A(−7,−2) i B(4,−7)
k: 2x+19y+52 = 0
1) wysokość opuszczona z wierzchołka C jest prostopadła AB i przechodzi przez środek AB
(jest symetralną AB)
(x+7)
2+(y+2)
2=(x−4)
2+(y+7)
2⇔
h: 11x−5y−6=0
2) k⊥BC i B∊prostej BC
BC:
Teraz szukasz punktu przecięcia z prostą h
19x−2y−45=0
11x−5y−6=0
25 sty 23:34