Równanie mieszanie: trygonometria/logarytmy
Patryk: Cześć, mam problem z poniższym zadaniem
Rozwiąż równanie:
Doszedłem na razie, że 2cox∊ <−2;2> oraz jest twierdzenie o sumie dodatniej liczby i do niej
odwrotnej czyli prawa strona równania ≤ 2.
I za podstawiłem za logy = z
| | 1 | |
z + |
| = 2 // przyrównałem do 2 bo równania po obydwu stronach mają tylko tą wartość |
| | z | |
wspólną
z
2 − 2z + 1 = 0
z = 1
Czyli logy = 1
y = 10
I nie wiem czy robię dalej i nie mam pojęcia co dalej....
25 sty 21:43
xyz: co to jest cox?
xD
25 sty 21:48
Patryk: cosx miało być
25 sty 21:49
xyz: nie rozumiem skad zalozenie ze prawa strona <= 2 bo to niekoniecznie jest prawda
25 sty 21:54
Patryk: | | 1 | |
Ehh kurde, potrzebuję przerwy od tej matmy XD *poprawka: logy + |
| ≥ 2 dla logy > 0 |
| | logy | |
25 sty 21:56
xyz: ok, jesli logy > 0, a co jak logy < 0 ?
25 sty 21:57
Patryk: Wtedy <2 ?
25 sty 21:59
xyz:
1
o dla log y > 0
| | 1 | |
logy + |
| ≥ 2 <−−to jest prawda |
| | logy | |
wiec jedyny podejrzany punkt tak jak napisales jest dla 2cosx=2 czyli cosx=1
i wtedy faktycznie
z = logy czyli
| | 1 | |
z + |
| = 2 −−> z2 − 2z + 1 = 0 −−> (z−1)2 = 0 −−> z = 1 |
| | z | |
logy = 1 −−> y = 10
czyli dla cosx = 1 −−−> x = 2kπ to mamy y = 10
Teraz przypadek 2) dla log y < 0
25 sty 21:59
Patryk: W drugim przypadku częścią wspólną byłby zbiór <−2;2) czyli dla obydwu stron równania mam
rozwiązać równania (≥−2 i <2)?
25 sty 22:07
xyz:
dla logy < 0
czyli tym razem bierzesz cosx = −2
25 sty 22:10
xyz: w sensie 2cosx = −2 *
25 sty 22:12
Patryk: A skąd się bierze to, że jest to ≤ −2?
25 sty 22:13
xyz: mozna to sprawdzic pochodna...
inaczej nie mam pomyslu
| | 1 | |
niech f(z) = z + |
| dla z < 0 |
| | z | |
| | 1 | | z2−1 | |
wtedy f'(z) = 1 − |
| = |
| |
| | z2 | | z2 | |
| | z2−1 | |
f'(z) = 0 −−> |
| = 0 −−> z = −1 lub z = 1 |
| | z2 | |
po zaznaczeniu miejsc zerowych na osi
mamy ze funkcja rosnie az do z=−1 i tu osiaga maximum lokalne
potem maleje i znowu rosnie (ale od z=1 a to juz poza dziedzina z < 0)
wiec maksimum lokalne jest dla z = −1 i idac na lewo od tego punktu funkcja tylko maleje
tzn. f'(z) > 0 dla z ∊ (−
∞;−1)
25 sty 22:16
Patryk: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Czy to z tego, że można to zapisać jako |z + |
| | >=2 ⇒ z + |
| >=2 ∧ z + |
| <=−2 |
| | z | | z | | z | |
?
25 sty 22:17
xyz:
jak juz to tam znak LUB (v) a nie I (∧)
| | 1 | |
pytanie czy rownosc |z + |
| | ≥ 2 jest prawdziwa dla dowolnego z ≠ 0 |
| | z | |
25 sty 22:20
Patryk: A dobra, to błąd. Po prostu chcę to zrozumieć dlaczego ≤ 2 ale bez pochodnych bo nie miałem ich
jeszcze.
25 sty 22:22
xyz: | | 1 | |
chcemy zbadac z + |
| dla z < 0 |
| | z | |
prawda jest, ze
(z + 1)
2 ≥ 0
to przeksztalcajac rownowaznie
z
2 + 2z + 1 ≥ 0
z
2 + 1 ≥ − 2z /:z (dziele przez z, ktore jest ujemne, wiec zmieniam znak)
25 sty 22:31
xyz: znak nierownosci oczywiscie*
powinienes zatem dostac rozwiazanie
y = 1/10 przy x=π + 2kπ
25 sty 22:33
Patryk: O dobra, już rozumiem w pełni, dzięki wielkie za pomoc
25 sty 22:53