zadanie konkursowe, Dzięki za pomoc
Heniu: Ze zbioru dziesięciu kolejnych liczb naturalnych usunięto jedną z nich.
Suma pozostałych liczb wynosi 2019. Znajdź sumę wszystkich dziesięciu liczb
25 sty 21:10
Tadeusz:
2200
25 sty 22:11
Eta:2245
odrzucono liczbę 226
220,221,222,223,224,225,226,227,228,229
25 sty 22:17
Tadeusz:
... i racja
zgubiłem te 45
25 sty 22:30
Mila:
n, n+1,n+2, ...., n+9− 10 kolejnych liczb naturalnych (c. a − a1=n, an=n+9, r=1)
n+n+9
S10=
*10=(2n+9)*5= 10n+45 − suma tych liczb
2
n+k− liczba usunięta , k∊{0,1,2,...9}
10n+45−n−k=2019
9n−k=1974
9n=1974+k
1974+k
n=
∊N
9
1+9+7+4=21 ,27−21=6
n=(1974+6):9=220
k=6 i n=220
odrzucona liczba 226
sprawdzaj Heniu sumy
25 sty 23:09
ite:Henio, a zadania się robią.
I tak być powinno!