wielomiany
salamandra: Wykaż, że równanie x8+x2=2(x4+x−1) ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste x=1
x8+x2=2x4+2x−2
x8−2x4+x2−2x+2 = 0
podzielniki wyrazu wolnego: +− 1, +− 2
W(1) = 1−2+1−2+2 = 0
x=1 jest pierwiastkiem wielomianu
W(−1)= 1−2+1+2+2 = 4
W(2) = 256−32+4−4+2 > 0
W(−2)= 256−32+4+4+2 > 0
Tylko x=1 jest pierwiastkiem wielomianu
Można w ten sposób to rozwiązać? czy trzeba odpowiednio "zwinąć" równanie równoważnie?
25 sty 21:09
Eta:
Można
25 sty 21:13
salamandra: A co gdyby była sytuacja, że jest to taki wielomian, którego pierwiastków nie idzie znaleźć ani
podzielnikami wyrazu wolnego, ani za pomocą twierdzenia o pierwiastkach wymiernych− potocznie
mówiąc− taki wielomian, które Mariusz lubi rozwiązywać kosmiczną (przynajmniej dla mnie)
metodą
25 sty 21:15
ABC:
ale ty miałeś polecenie pokazać że nie ma więcej wymiernych czy rzeczywistych?
jeśli rzeczywistych to nie wystarczy sprawdzać podzielniki wyrazu wolnego
25 sty 21:21
ABC:
narzuca się (x
8−2x
4+1)+(x
2−2x+1)=0
(x
4−1)
2+(x−1)
2=0
i wszystko widać a skoro się narzuca tak trzeba na maturze robić 2 minuty i po ptokach
25 sty 21:24
Mila:
25 sty 21:27
salamandra: Dzięki
25 sty 21:27
jc: (x4−1)2 + (x−1)2=0 i widać, że jedynym rozwiązaniem rzeczywistym jest 1.
25 sty 21:31