3n | ||
Widzicie gdzieś błąd? Oblicz sumę szeregu ∑ | suma od zera. Czyli | |
4n(n+2) |
xn | ||
szereg ma postac ∑ | ||
n+2 |
1 | xn+2 | ||
∑ | teraz różniczkuję | ||
x2 | n+2 |
1 | |
∑xn+1=S'(x) | |
x2 |
1 | |
∑xn=S'(x) | |
x1 |
1 | 1 | ||
* | (=S'(x) teraz calkuję | ||
x1 | 1−x |
1 | 16 | |||
suma = 1/2 + x/3 + x2/4 + ... = | [−x − ln(1−x)] = | (ln 4 − 3/4) | ||
x2 | 9 |
1 | 2 | xn+2 | |||
∑ xn+1 − | ∑ | = S'(x) | |||
x2 | x3 | n+2 |
16 | ||
Raczej | (ln4−3/4) odpada bo suma byłaby ujemna ln 1/4 jest ujemny. Jeśli będzie w module | |
9 |
x{n+2} | ||
*∑ | ||
x+2 |
xn+2 | ||
tzn ∑ | ||
x+2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |