matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć całkę
nationArmy:
(arctgx−1)dx
(artgx+1)(x
2
+1)
Dochodzę do pewnego momentu i nie wiem co dalej zrobić. Używam metody podstawienia: za t podstawiam arctgx Dochodzę do momentu
t−1
dt i nie wiem, co dalej zrobić, czy ktoś jest w stanie pomóc?
t+1
25 sty 20:44
Des:
t = arctgx
1
dt =
dx
1+x
2
dx = (1+x
2
)dt
25 sty 21:16
Des:
t − 1
−2
= 1 +
t + 1
t+1
25 sty 21:20
Des:
f'(x)
−2 przed całke i ∫
= ln|f(x)|
f(x)
25 sty 21:21