matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole trapezu
Ania90:
Oblicz pole trapezu prostokątnego o podstawach 10 cm. i 7cm. a kąt rozwarty ma miarę 150 stopni... Bardzo proszę o pomoc:(
23 lut 21:58
gość:
Dane: AB= 10 cm CD=7cm kąt δ= 60
0
(150−90=60) Szukane: P=? −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ΔBCE EB= 3 cm ( EB=AB−CD) tg δ =
EB
h
h=
EB
tgδ
3
h=
tg 60
0
3
h=
√
3
lub h=
3
1,7
h=1,76 cm Pole trapezu P=
1
2
(a+b) * h
3
P=
1
2
(10+7) *
√
3
3
P= 8,5 *
√
3
25,5
P=
cm
2
√
3
lub P=8,5*1,76= 14,96 cm
2
24 lut 01:14
kuba OMG:
6 sty 21:17