macierze
zxc: Zbadaj rozwiazywalnosc ukladu w zaleznosci od parametru a
Układ równań:
ax−3y+5z+7t = 1
4x−6y+az+3t = a
2x−3y−11z−15t= a−1
a więc macierz u będzie wyglądać
a −3 5 7
4 −6 a 3
2 −3 −11 −15
do tego dochodzi jeszcze macierz wyrazów wolnych.
Jak powinnam zacząć to zadanie?
czy policzyc wyznacznik 3x3 ? Czy do tego trzeba wyliczyc wszystkie wyznaczniki?
ewentualnie jak wyzerować przez metodę przekształceń?
25 sty 18:58
Bleee:
'zeruj' elementy w kolumnie 2 i kolumnie 4.
25 sty 19:02
zxc: Prowadzący mówił, żebyśmy właśnie nie używali za bardzo kolumn w macierzach także no nie mam
pojęcia jak nimi operować. Głownie operowaliśmy na wierszach
25 sty 20:52
jc: Wyznacznik z I, II, IV kolumny = 99(a−2)
Wniosek. Dla a≠2 układ równań ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Pozostaje sprawdzić, jak jest dla a=2.
25 sty 21:13