pochodne złożone zrobić z y na y' z wynikiem
Bied Ulka: to znowu ja tym razem będzie dobrze
więc trzeba zrobić pochodną złożoną czy jakoś tak nie ogarniam tego i liczę na pomoc z góry
dziękuje

y=e
sin x
y=5e
cosx
y=5
x+2
x
y=5*10
3x
25 sty 17:23
Blee:
y = e
sinx 
y' = e
sinx*(sinx)' = e
sinx*cosx
25 sty 17:43
Blee:
drugie analogicznie
trzecie:
y = 5x + 2x
y' = 5x*ln5 + 2x*ln2
z gotowego wzoru tutaj albo jeżeli go nie pamiętasz to:
g(x) = 5x = eln(5x) = ex*ln5
g'(x) = ex*ln5)*(x*ln5)' = ex*ln5)*ln5 = 5x*ln5
25 sty 17:46