granica
Marcin: oblicz granice
ctgxsinx przy x−>0+
25 sty 17:11
Marcin: a chociaż wskazówka jakaś?
25 sty 17:35
Blee:
wskazówka:
ctg(xsinx) = ctg(eln(xsinx)) = ctg(esinx*lnx) = ctg(elnx/(1/sinx)) i 'szpitalem'
25 sty 17:42
Marcin: a można tak:
((1+(ctgx−1))1ctgx−1)(ctgx−1)*sinx
i
wychodzi mi granica równa "e"
25 sty 17:48
Marcin: ?
25 sty 17:49
Blee:
a wyjaśnij mi jak z ctg(xsinx) przechodzisz do 'tego czegoś'
25 sty 17:51
Blee:
i nie ... granica nie wychodzi e1
lim ctg(xsinx) = ctg(e0) = ctg(1)
25 sty 17:52