Liczby x, y i z w podanej kolejności tworzą trzy pierwsze wyrazy ciągu geometry
marta: Liczby x, y i z w podanej kolejności tworzą trzy pierwsze wyrazy ciągu geometrycznego an o
ilorazie 3. Liczby (x+29, y , z+29) tworzą ciąg arytmetyczny bn .
Podaj z.
salamandra: (x,y,z) − ciąg geometryczny
(x+29, y, x+29) − ciąg arytmetyczny
q = 3
(x, 3x, 9x)− ciąg geometryczny
y= 3x
(x+29, 3x, x+29) − ciąg arytmetyczny
6x= 2x+58
4x= 58 / :4
x= 14,5
(14,5, 43,5, 130,5) ciąg geometryczny
z= 130,5
(43,5, 43,5, 159,5) − ciąg arytmetyczny

Na pewno się treść zgadza?
Szkolniak: (x,y,z) − ciąg geometryczny, gdzie y=3x i z=9x
(x+29,y,z+29) − ciąg arytmetyczny
2y=x+z+58
6x=x+9x+58
| | 29 | | 261 | |
4x=−58 ⇒ x=− |
| ⇒ z=− |
| |
| | 2 | | 2 | |