równanie liczby zespolone
Dalaya: Witam, do rozwiązania równanie w zbiorze liczb zespolonych
z4 + (1+i)z2 + i = 0
Zaczynamy od z2 = t
t2 + (1+i)z + i = 0
Liczymy deltę
Δ= (1+i)2 − 4*1*i = 1+2i−1−4i = −2i
Obliczamy √Δ
Wiemy, że będą dwa rozwiązania, ponieważ pierwiastek jest 2 stopnia
Rozwiązania to : (1−i), (−1+i)
Podstawiamy to, aby wyliczyć t1 i t2
Kiedy √Δ = 1−i to t1 = −1 , natomiast t2 = −i
Kiedy √Δ = −1+i to t1 = −i , t2 = −1
Mamy de facto 4 rozwiązania, ale dwa się pokrywają. Jak powinnam to zapisać ?
czy (z+1)(z−i)(z−i)(z+1)=0 jest poprawną odpowiedzią?
25 sty 14:54
Dalaya: Dodam że wynik należy przedstawić w postaci algebraicznej
25 sty 15:01
RubikSon: Jest. Możesz to jeszcze uprościć, zapisując to w postaci iloczynu dwóch kwadratów:
(z+1)2(z−i)2=0
25 sty 15:04
Dalaya: Dziękuję bardzo
25 sty 15:06