Rozwiąż układ równań
Enclaar: Mam taki dziwny układ równań do rozwiązania. Proszę o pomoc.
xy = yx
x3 = y2
25 sty 14:54
Jerzy:
Na pewno x = 1 i y = 1
25 sty 15:12
Blee:
x3 = y2 ⇔ x = y2/3
xy = (y2/3)y = y2y/3
yx = yy2/3
L = P ⇔ 2y/3 = y2/3 ⇔ 2/3 = y2/3 − 1 ⇔ .......
25 sty 15:18
Adamm:
y>0 to
xx3/2 = x3x/2
x3/2 = 3x/2 lub x = 1
x = 9/4, y = 27/8 lub x = y = 1
y<0 to
x−x3/2 = x3x/2 = (−x3/2)x
−x3/2 = 3x/2
sprzeczność
25 sty 15:18
Enclaar: Ok. Tylko nie za bardzo rozumiem, jak z tego układu powstało równanie
xx3/2 = x3x/2
1 cze 00:28
WhiskeyTaster: x3 = y2
x3/2 = |y|
Czyli y = x3/2 lub y = − x3/2. I teraz jak u Adama podstawiasz wyznaczony y do pierwszego
równania.
1 cze 01:37
Enclaar: dziękuję ok.
1 cze 18:48