zadanie geometryczne
RubikSon: 3) W trójkącie ABC mamy dane: │∢ACB│=90°, │AC│=b, │AB│=c. Dwusieczna kąta BAC przecięła w
punkcie P prostą prostopadłą do boku AB i przechodzącą przez punkt B. Wykaż, że odległości
punktu od boku BC jest równa c−b.
25 sty 14:53
RubikSon:
25 sty 17:13
Mila:

Podpowiedź:
1) |PB|=|PD|− każdy punkt dwusiecznej kąta jest jednakowo odległy od jego ramion .
x=odległości punktu P od boku BC
25 sty 19:19
Mila:
25 sty 23:09
Eta:

Trójkąty APB i AMP są przystające
to x+b=c ⇒
x= c−b
c.n.w.
26 sty 22:24