| 8 | 8 | 64 | 512 | |||||
(x+ | )3=x3+3x2 | +3x | + | |||||
| 3 | 3 | 9 | 27 |
| 8 | 64 | 512 | ||||
(x+ | )3=x3+8x2+ | x+ | ||||
| 3 | 3 | 27 |
| 8 | 70 | 8 | 64 | 512 | 70 | 560 | ||||||||
(x+ | )3− | (x+ | )=x3+8x2+ | x+ | − | x− | ||||||||
| 3 | 3 | 3 | 3 | 27 | 3 | 3 |
| 8 | 70 | 8 | 512−1680 | |||||
(x+ | )3− | (x+ | )=x3+8x2−2x+ | |||||
| 3 | 3 | 3 | 27 |
| 8 | 70 | 8 | 1168 | |||||
(x+ | )3− | (x+ | )=x3+8x2−2x− | |||||
| 3 | 3 | 3 | 27 |
| 8 | 70 | 8 | 763 | 1168 | 763 | |||||||
(x+ | )3− | (x+ | )+ | =x3+8x2−2x− | + | |||||||
| 3 | 3 | 3 | 27 | 27 | 27 |
| 8 | 70 | 8 | 763 | |||||
(x+ | )3− | (x+ | )+ | =x3+8x2−2x−15 | ||||
| 3 | 3 | 3 | 27 |
| 8 | ||
Niech y=x+ | ||
| 3 |
| 70 | 763 | |||
y3− | y+ | =0 | ||
| 3 | 27 |
| 70 | 763 | |||
y3− | y+ | =0 | ||
| 3 | 27 |
| 70 | 763 | |||
y3− | y=− | |z3 | ||
| 3 | 27 |
| 70 | 763 | |||
y3z3− | yz3=− | z3 | ||
| 3 | 27 |
| 70 | 763 | |||
y3z3− | z2(yz)=− | z3 | ||
| 3 | 27 |
| 70 | ||
z2+yz=− | ||
| 9 |
| 70 | ||
yz=− | −z2 | |
| 9 |
| 70 | 70 | 70 | 763 | |||||
(− | −z2)3− | z2(− | −z2)=− | z3 | ||||
| 9 | 3 | 9 | 27 |
| 70 | 70 | 70 | 763 | |||||
−( | +z2)3+ | z2( | +z2)=− | z3 | ||||
| 9 | 3 | 9 | 27 |
| 343000 | 14700 | 210 | 4900 | 70 | 763 | |||||||
− | − | z2− | z4−z6+ | z2+ | z4=− | z3 | ||||||
| 27 | 81 | 9 | 27 | 3 | 27 |
| 343000 | 4900 | 70 | 4900 | 70 | 763 | |||||||
− | − | z2− | z4−z6+ | z2+ | z4=− | z3 | ||||||
| 27 | 27 | 3 | 27 | 3 | 27 |
| 343000 | 763 | |||
− | −z6=− | z3 | ||
| 27 | 27 |
| 763 | 343000 | |||
z6− | z3+ | =0 | ||
| 27 | 27 |
| 70 | 763 | |||
y3− | y+ | =0 | ||
| 3 | 27 |
| 70 | 763 | |||
u3+v3+3uv(u+v)− | (u+v)+ | =0 | ||
| 3 | 27 |
| 763 | 70 | |||
u3+v3+ | +3(u+v)(uv− | )=0 | ||
| 27 | 9 |
| 763 | ||
u3+v3+ | =0 | |
| 27 |
| 70 | ||
uv− | =0 | |
| 9 |
| 763 | ||
u3+v3=− | ||
| 27 |
| 70 | ||
uv= | ||
| 9 |
| 763 | ||
u3+v3=− | ||
| 27 |
| 4900 | ||
u3v3= | ||
| 729 |
| 763 | 4900 | |||
t2+ | t+ | =0 | ||
| 27 | 729 |
| 70 | 763 | |||
y3− | y+ | =0 | ||
| 3 | 27 |
| 70 | 763 | |||
y3− | y=− | |||
| 3 | 27 |
| 70 | 763 | |||
y3− | y=− | |||
| 3 | 27 |
| 3 | |||||||||
− | =− | |||||||||
| u3 | 4 |
| 70 | 1 | 3 | ||
= | ||||
| 3 | u2 | 4 |
| 70 | 3 | ||
= | u2 | ||
| 3 | 4 |
| 70 | 4 | |
u2 | ||
| 3 | 3 |
| 2 | ||
u= | √70 | |
| 3 |
| 2 | ||
y= | √70cos(θ) | |
| 3 |
| 27 | 560 | 140 | 763 | ||||
( | √70cos3(θ)− | √70cos(θ)=− | ) | ||||
| 140√70 | 27 | 9 | 27 |
| 763 | 27 | ||
4cos3(θ)−3cos(θ)=− | |||
| 27 | 140√70 |
| −763√70 | ||
4cos3(θ)−3cos(θ)= | ||
| 9800 |
| −763√70 | ||
cos(3θ)= | ||
| 9800 |
| 763√70 | ||
3θ1=π−arccos( | ) | |
| 9800 |
| 763√70 | ||
3θ2=3π−arccos( | ) | |
| 9800 |
| 763√70 | ||
3θ3=5π−arccos( | ) | |
| 9800 |
| 2 | 1 | 109√70 | ||||
y1= | √70cos( | (π−arccos( | ))) | |||
| 3 | 3 | 1400 |
| 2 | 1 | 109√70 | ||||
y2= | √70cos( | (3π−arccos( | ))) | |||
| 3 | 3 | 1400 |
| 2 | 1 | 109√70 | ||||
y3= | √70cos( | (5π−arccos( | ))) | |||
| 3 | 3 | 1400 |
| 2 | 1 | 109√70 | 8 | |||||
x1= | √70cos( | (π−arccos( | )))− | |||||
| 3 | 3 | 1400 | 3 |
| 2 | 1 | 109√70 | 8 | |||||
x2= | √70cos( | (3π−arccos( | )))− | |||||
| 3 | 3 | 1400 | 3 |
| 2 | 1 | 109√70 | 8 | |||||
x3= | √70cos( | (5π−arccos( | )))− | |||||
| 3 | 3 | 1400 | 3 |