Wykres fukcji
Hiro: Link do wykresu funkcji:
https://imgur.com/5KspmAt
Proszę o wytłumaczenie jak odczytuję się to z wykresu, bo
potrafię tylko obliczać

1) Podać dziedzinę funkcji
2) Podać przedziały gdzie funkcja jest stała, rośnie lub maleje
3) Podać ekstrema
4) Podać punkty przegięcia
5) Podać równania asymptot
25 sty 10:33
Blee:
1) patrzysz czy są jakieś 'przerwy' w wykresie
masz ... masz nawet zaznaczoną asymptotę pionową
więc Df = R/{−1}
2)
rośnie od −2 do −1 (−2 ; −1)
maleje w przedziałach (−∞, −2) oraz w (−1, +∞)
3)
punkt (−2;1)
4)
brak
5)
mamy asymptotę pionową x = −1
oraz asymptotę ukośną y = ax + b ... zauważ, że ta asymptota przechodzi przez punkty (−2,0)
oraz (0,−2)
więc a = −1 ; b = −2 −> y = −x − 2
25 sty 10:39