obliczenia w układzie współrzędnych
salamandra: Wierzchołki A i B trójkąta prostokątnego ABC leżą na osi Oy układu współrzędnych. Okrąg
wpisany w ten trójkąt jest styczny do boków AB , BC i CA w punktach – odpowiednio – P =
(0,10 ) , Q = (8,6) i R = (9,13) . Oblicz współrzędne wierzchołków A , B i C tego trójkąta.
Próbowałem wyznaczyć równanie okręgu i z tego coś kombinować ale nie wychodzi mi− próbowałem
metodą z układem równań:
1)x
2+y
2−2ax−2by+c=0 P=(0,10)
100−20b+c = 0
c= 20b−100
2) Q=(8,6)
64+36−16a−12b+c = 0
100−16a+12b+20b−100=0
−16a+32b = 0
a=2b
3) R=(9,13)
81+169−18a−26b+c = 0
250−36b−26b+20b−100 = 0
150−42b= 0
42b = 150
Wiem, że tyle nie powinno wyjść i nie wiem gdzie jest błąd
25 sty 01:58
25 sty 11:29
25 sty 11:32
salamandra: Ok, mam pare pytań do tego:
1) skąd wiemy, że środek ma rzędną taką samą jak punkt P
2) gdybym nie wpadł na to, że prosta AC jest prostopadła do prostej BC, to mógłbym wyznaczyć
prostą RS i prostopadłą do niej przechodzącą przez punkt R?
3) czy szłoby jakoś dojść do tego moją metodą i jeśli tak, to gdzie popełniłem błąd przy
wyznaczaniu równania okręgu?
25 sty 11:46
Bleee:
1) P jest punktem styczności boku AB do okręgu, tak więc AB jest PROSTOPADLA do promienia, więc
promień będzie równoległy do osi OX, więc środek okręgu ma ten sam 'y'
25 sty 12:49
Bleee:
3) błąd masz przy podstawianiu punktu Q, w drugiej linijce (jak pod stawiłeś za c)
Nagle z − 12b zrobiło się +12b
25 sty 12:56
Bleee:
W tym momencie wyjście Ci b= 10 i a = 5
Czyli prawidłowe współrzędne środka okregu
25 sty 12:57
salamandra: 3) faktycznie, dzięki
25 sty 13:12
salamandra: Co do 1) jeszcze nie mam pewności− chodzi o to, ze jak tam środek byłby wyżej/niżej to nie
utworzyłoby wtedy kąta prostego z osia Y (bokiem AB) wiec nie byłby to punkt styczności?
25 sty 13:19
Bleee:
Dokładnie (co do 1)
25 sty 13:25
salamandra: A można to tez wywnioskować tak, ze prosta AB ma równanie x=0, wiec prosta do niej prostopadła
SP musi być postaci y=? A jako ze przechodzi przez punkt (0,10) to y=10?
25 sty 13:31
Blee:
tak
25 sty 13:35
salamandra: No i teraz wszystko jasne
25 sty 13:38