Ekstrema
Uczeń: Witam, mam problem z zadaniem
Wyznacz ekstremum funkcji
To najpierw warunek konieczny
f'(x)=0
Df=R/{−3,3}
−5x
2−45=0
x
2=−9
Czyli brak miejsc zerowych, brak ekstremum, ale trzeba jeszcze określić warunek dostateczny,
czy wystarczy odpowiedź, że funkcja jest malejąca w całej dziedzinie?
24 sty 20:55
janek191:
24 sty 21:00
Uczeń: O matko, teraz po zobaczeniu wykresu już nic nie rozumiem, to wygląda jakby potrzebnych było
wiele punktów do zdiagnozowania monotoniczności, które niewiadomo jak wyliczyć
24 sty 21:07
janek191:
Trzy przedziały : ( −∞, −3), ( − 3, 3), ( 3 , +∞).
24 sty 21:10
Jerzy:
Jeśli pierwsza pochodna się nie zeruje,to brak ekstremów.
24 sty 21:23