Granica
jopik: Granica lim x−> 0 (ex −e−x )4/sin2((3x2))
z reguły hospitala po przekształceniu
Wyjdzie
(12(ex −e−x )2)/72cos(12x) Czyli granica będzie równa 0 zgadza się?
24 sty 18:21
Jerzy:
Skąd masz 12 w liczniku ? Skąd masz 72 w mianowniku ? Skąd masz cos(12x) ?
Nie masz zielonego pojęcia jak się liczy pochodne funkcji.
24 sty 19:15
jopik: Zaznaczam z reguły hospitala gdzie nie liczymy ilorazu pochodnej f'(x)g(x)−f(x)g'(x)/g(x)2.
Tylko f'(x)/g'(x)
I jest tu zastosowane dwukrotne przekształcenie ponieważ przy pierwszym na dole dalej jest sin
czyli symbol nieoznaczony
A mogę ją zastosować ponieważ w lim x−>0 f(x)=0 oraz limx→0 g(x)=0
24 sty 19:44
jopik: A nie, przepraszam nie mogę zrobić podwójnego przekształcenia. Także zadanie kończy się na
działaniu
4(ex−e−x)3/6(sin(12x) Pokombinuje dalej
24 sty 19:51
jopik: Albo 6(sin(6x
2)) Nie wiem jak rozumieć te 2 nawiasy
24 sty 19:53
jopik: A nie, kurczę. Mogę podwójne przekształcenie. Zakończę to bo już się sam gubie
24 sty 19:55
Jerzy:
Kolego,zarówno w liczniku,jak i w mianowniku masz funkcje złożone,a ty nie bierzesz tego pod
uwagę.
Jakbyś policzył pochodną funkcji y = sin2(3x) ?
24 sty 20:03