matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz długość krzywej
mcas:
y=
x
5
10
+
1
6x
3
, 1≤x≤2. Pochodna y'=
1
2
(x
4
−
1
x
4
) Wzór na długość krzywej |γ|=∫
√
1 +
x
(
16) −2x
8
+1
4x
(
16)
dx. Jak policzyć taką całkę?
24 sty 18:00