Jak formalnie zapisać zadanie z rozwiązaniem graficznym.
FUITP: Cześć,
czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak formalnie zapisać odpowiedź do zadania takiego typu?:
Dane jest równanie |2x+3|=p z niewiadomą x. Wyznacz liczbę rozwiązań tego równania w
zależności od parametru p.
Rozwiązałem to zadanie w sposób graficzny, czyli lewą strone sobie narysowałem jako wykres, a
prawą potraktowalem jako prostą przechodzącą od dołu do góry (zapewnie wiecie o co mi chodzi).
Teraz pytanie: jak na maturze musiałbym zapisać takie rozwiązanie? Trzeba rysować ten wykres i
napisać że rozwiązanie podałem na podstawie wykresu, i potem napisać te wartości parametru p?
Jak takie rozwiązanie wygląda w sposób formalny?
24 sty 17:47
Mila:

Metoda graficzna:
f(x)=p
rysujesz wykres
Liczba rozwiązań równania f(x)=p
a) dla p=0 − jedno rozwiązanie
lub
dla p=3− jedno rozwiązanie
b) p∊(0,3) − dwa rozwiązania
lub dla p∊(3,
∞) dwa rozwiązania
24 sty 18:35