Rozwiąż równanie
Enclaar: Jak rozwiązać takie równanie
2x+ 2x−1 + 2x−2 + ... = 2√3*2x + 4
Po lewej jest suma ciągu geometrycznego o wyrazie a1 = 2x i ilorazie q=−1?
24 sty 17:46
a7: q=1/2
2
x+1=2
√3*2x+4
2
x=
√3*2x+4
2
2x=3*2
x+4
2
x=t
t
2−3t+4=0
Δ=1 t
1=1 2
x=1 x=0 lub t
2=2 2
x=2 x=1
24 sty 17:53
Pytający:
A7, pomyłka w przedostatniej linijce.
24 sty 17:58
Enclaar: To równanie po podstawieniu t powinno być;
t2−3t−4 = 0
Δ = 25, t1 = −1, t2 = 4
Zatem 2x = −1 lub 2x = 4 stąd x=2 − i to jest jedyne rozwiązanie tego zadania. Dziekuję A7
24 sty 19:13