Równanie trygonometryczne z parametrem
Patryk: Cześć,
Mam zadanie z trygonometrii i nie rozumiem jednej rzeczy.
Dla jakich wartości parametru m równanie sin
2x + sinx + m = 0 ma rozwiązania?
Wiem, że trzeba rozpatrzeć dwa warunki.
1) Δ = 0
lub
2) Δ > 0 i g(1) ≥0
Dziedzina to będzie x∊<−1; 1>
W 1) będę miał sytuacje dla jednego rozwiązania w 2) dla dwóch rozwiązan, ale dlaczego akurat
g(1) ≥0? Nie powinno być jeszcze g(−1) ≥ 0
![](emots/2/pytajnik.gif)
Bo te dwa miejsca zerowe mają się mieścić w
przedziale <−1;1>.
24 sty 17:24
Mila:
![rysunek](rys/146976.png)
Metoda graficzna:
1) sin
2x + sinx + m = 0⇔
sin
2x+sinx=−m
f(x)=sin
2x+sinx, g(m)=−m
sinx=t, t∊<−1,1>
f(t)=t
2+t
interesuje nas zbór wartości g(t)
wsp. wierzchołka paraboli
| 1 | | 1 | | 1 | |
tw=− |
| , f(− |
| )=− |
| − wartość najmniejsza f(t) |
| 2 | | 2 | | 4 | |
f(1)=2− wartość największa f(t)
2)
| 1 | |
równanie : sin2x+sinx=−m posiada rozwiązanie dla (−m)∊<− |
| ,2) |
| 4 | |
| 1 | | 1 | |
a) −m=− |
| ⇔m= |
| − jedno rozwiązanie |
| 4 | | 4 | |
| 1 | |
dla 0≤m< |
| −dwa rozwiązania |
| 4 | |
c) 0<−m≤2 ⇔
−2≤m<0 − jedno rozwiązanie
| 1 | | 1 | |
d) −m<− |
| ⇔m> |
| − brak rozwiązań |
| 4 | | 4 | |
−m>2⇔m<−2− brak rozwiązań
24 sty 18:24
Patryk: Dzięki za rozpisanie i pomoc
24 sty 19:50
Mila:
24 sty 21:19