matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Symbol Newtona
Szkolniak:
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n większej od 1 prawdziwa jest nierówność.
2n
2
n
1
>2
(2n)!
2n!
>
2(2n−2)!
(n−1)n!
(2n)!
2
>
2(2n−2)!
(n−1)
Mogę prosić o wskazówkę co dalej z tym zrobić?
24 sty 16:12
ite:
n
1
2
= 2n
24 sty 16:21
wmboczek:
(2n)!=2n*(2n−1)*(2n−2)!
24 sty 16:23
jc:
2n
2
=n(2n−1)
n
1
2
=2n
Jeśli n>1, to n≥2, 2n−1 ≥3 > 2, n(2n−1) > 2n
2n
2
n
1
czyli
> 2
24 sty 19:00
Szkolniak:
Dzięki wielkie
24 sty 19:35
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick