Wyznacz ekstrema lokalne funkcji:
Michał uek: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji:
a)f(x,y)= 3x3+3x2y−y3−15x
b)f(x,y)= [e(2x−3y)]*(8x2−6xy−3y2)
Bardzo proszę o pomoc, nie jestem nawet pewien czy dobrze wyliczyłem pochodną
24 sty 14:29
Jerzy:
a)
f'x = 9x2 +6xy − 15
f'y = 3x2 − 3y2
24 sty 14:31
24 sty 14:42
Michał uek: Bardzo miło, ja też umiem wklepać równanie w wolframa, ale nie będę miał do niego dostępu na
kolokwium.
24 sty 14:45
Jerzy:
Z drugiego równania masz: x2 − y2 = 0 ⇔ x = y lub x = − y
Idziesz do pierwszego: 9x2 + 6x2 − 15 = 0 lub 9x2 − 6x2 − 15 = 0
24 sty 14:48
Jerzy:
Dalej liczysz pochodne cząstkowe drugiego rzędu.
24 sty 14:50
Jerzy:
f'xx = 18x + 6y
f'xy = 6x
f'yx = 6x
f'yy = −6y
24 sty 14:52
Michał uek: Dziękuję bardzo za pomoc
24 sty 19:15