Tautologia, indukcja
Allen: 1. Które z poniżej podanych relacji nie są tautologią
1)p ∨ [(∼ p ∧ q) ∨ (∼ p∧ ∼ q)]
2)[(p ∨ q) =⇒ (p∨ ∼ q)] =⇒ (∼ p ∨ q)
3)(p =⇒ q) ⇐⇒ [(p ∧ q) ⇐⇒ p]
4)[(p =⇒ q) ∧ (r =⇒ q) ∧ (s =⇒ q)] =⇒ [(p ∧ r∧ ∼ s) =⇒ q]
5)[(p =⇒ q) ∧ (r =⇒ s)] =⇒ [(p ∧ r) =⇒ (q ∧ s)]
2. Powołując się na indukcję matematyczną pokazać, że jeśli funkcja f : N −→ N spełnia warunek
{f(0) = 6
{f(n) = 5f(n − 1) − 20, n > 1,
to f(n) = 5n + 5, n > 0.
3. Niech funkcja f : N −→ N spełnia warunek
{f(0) = 8
{f(n) = f(n − 1) + 16n + 8, n > 1.
Wykorzystując rekurencję obliczyć wartości funkcji f(n) dla n = 5, 6, 7, 8, 9, 10. Która z
poniżej
podanych odpowiedzi jest poprawna.
1)303 410 533 672 827 998
2)288 392 512 648 800 968
3)293 398 519 656 809 978
4)298 404 526 664 818 988
5)283 386 505 640 791 958
Bardzo proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak to zrobić
24 sty 12:35
ite: Do zad.1 poszukaj stron i filmów na temat "metoda zero−jedynkowa tabela".
24 sty 13:12
Allen: już pierwsze zrobiłem, kolejne dwa zadania to koszmar :C
24 sty 13:21
Bleee:
Zadanie 3 było jakiś czas temu.
Jako że jest to testowe to polecam przyjąć że f(5) = tyle ile w danej odpowiedzi i po prostu że
wzoru wyznaczyć f(6) i sprawdzic czy się zgadza
24 sty 14:05
Allen: Mógłbyś mi przedstawić zapis, ponieważ jestem kompletnie zielony
Odnośnie 3, może pamiętasz po jakim opisie mógłbym wyszukać?
24 sty 14:13
Bleee:
2)
n−1
f(n−1) = 5(n−1) +5
n
f(n) = 5f(n−1) − 20 = 5*(5(n−1) + 5) − 20 = 5*n +25 − 20 = 5n + 5
c.n.w.
24 sty 14:16
Bleee:
3 − − − jednak była tam trochę inna funkcja
A) niech f(5) = 303
f(6) = f(5) + 16*6 + 8 = 303 + 96 + 8 = 407 nie zgadza sie
Idziesz do kolejnej odpowiedzi i tak samo sprawdzasz.
Jeżeli się będzie zgadzać to sprawdzasz kolejne i później dla n=7 sprawdzasz tylko te których
jeszcze nie odrzuciliśmy (chyba że już na tym etapie tylko jedna odpowiedź została)
24 sty 14:21
Bleee:
3 − − − możesz też zauważyć że przy takim f(0) oraz konstrukcji f(n) wiemy że wszystkie
wartości będą liczbami parzystymi, dlatego już wiemy że odp 1,,3 i 5 odpadaja
24 sty 14:22
Bleee:
Poprawna odpowiedzią będzie (2), w 4 wyjdzie błędne f(6)
24 sty 14:23