matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka prose o pomoc ;C
Alicja:
Oblicz calke:
√
(x
4
+1)
∫
dx
x
3
23 sty 22:55
masterchlop:
to będzie całkowanie przez części
1
1
1
1
∫
√
x
4
+1
*
dx=
√
x
4
+1
*(−
)−∫−
*
*4x
3
dx
x
3
2x
2
2x
2
2
√
x
4
+1
1
1
√
x
4
+1
*(−
)−∫−
*x dx
2x
2
√
x
4
+1
teraz podstawiamy x
2
=t 2xdx=dt
1
dt
√
x
4
+1
*(−
)+∫
2x
2
2
√
t
2
+1
1
1
√
x
4
+1
*(−
)+
*ln(|t+
√
t
2
+1
|)
2x
2
2
1
1
√
x
4
+1
*(−
)+
*ln(|x
2
+
√
x
4
+1
|)+C
2x
2
2
23 sty 23:12
Alicja:
Dziękuję!
24 sty 10:59