Oblicz wartość wyrażenia x^2 - 1/x^2
Sloik: Oblicz wartość wyrażenia:
| | 1 | | 1 | |
x2 − |
| , gdy x3 − |
| = 18 |
| | x2 | | x3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3 − |
| zamieniłem na (x − |
| )3 + 3(x − |
| ) |
| | x3 | | x | | x | |
| | 1 | |
później za (x − |
| ) podstawiłem t i otrzymałem |
| | x | |
t
3 + 3t − 18 = 0 i teraz kompletnie nie wiem co z tym zrobić, rozkładanie na czynniki pierwsze
mi nie wychodzi

.
23 sty 22:23
Tadeusz:
sprawdź znak
23 sty 22:41
a@b:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3− |
| =(x− |
| )3−3(x− |
| )=18 |
| | x3 | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
x2− |
| =(x− |
| )2+2= .....= 11 |
| | x2 | | x | |
23 sty 22:42
Tadeusz:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3− |
| =(x− |
| )3−3(x− |
| ) |
| | x3 | | x | | x | |
23 sty 22:45
ABC:
to podstawcie sobie x=2 w 22:42 oraz 22:45
| | 3 | | 3 | | 27 | | 9 | | 9 | |
P=( |
| )3−3* |
| = |
| − |
| =− |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | |
23 sty 22:52
a@b:
To se podstawcie ......
23 sty 22:57
Sloik: Imo, po zmianie znaku nierówność się nie zgadza.
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
(x − |
| )3 − 3(x − |
| ) = x3 − 3x + |
| − |
| − 3x + |
| |
| | x | | x | | x | | x3 | | x | |
23 sty 23:18
Tadeusz:
a gdzie ta nierówność

?
23 sty 23:20
a@b:
Coś nie tak w tym zadaniu brak info o x
23 sty 23:29
a@b:
Poprawię jeszcze swój zapis
| | 1 | | 1 | | 2 | |
x2− |
| = (x− |
| )2+2− |
| |
| | x2 | | x | | x2 | |
23 sty 23:30
Sloik: | | 1 | | 6 | | 1 | |
x3 − |
| ≠ x3 − 6x + |
| − |
| |
| | x3 | | x | | x3 | |
23 sty 23:31
ABC:
zadanie jest dobre tylko liczby źle dobrane
23 sty 23:33
a@b:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3− |
| =( x− |
| )( x2+1+ |
| ) |
| | x3 | | x | | x2 | |
23 sty 23:34
a@b:
To pokaż rozwiązanie cfff ...
ABC
23 sty 23:35
a@b:
To zadanie od lat krąży w necie jako ( zad o błędnych zapisach
23 sty 23:36
ABC:
x
3=u
u
2−1=18u
u
2−18u−1=0
Δ=324+4=328
√Δ=2
√82 itd trochę liczenia jest
23 sty 23:37
23 sty 23:38
ABC:
no i to wychodzi
| | 18−2√82 | |
u1= |
| =9− √82 i dalej  |
| | 2 | |
23 sty 23:42
Sloik: Chyba do żadnej sensownej odpowiedzi nie dojdziemy, wygląda na to że to po prostu błąd w druku.
Rozwiązania takie jak wyżej idealnie sprawdzają się w innym zadaniu, gdzie należy obliczyć
| | 1 | | 1 | |
x2 + |
| gdy x3 + |
| = 52 |
| | x2 | | X3 | |
23 sty 23:45
a@b:
23 sty 23:46