Pochodna z e^{-x}
MatZdzis: Witajcie!
Szukam pochodnej dla takiego przykładu: e−x
Wolfram podpowiada mi, że pochodna z e−x to −e−x
Czy do tego można jakość dojść?
23 sty 21:40
ABC:
Można ze wzoru na pochodną funkcji złożonej
23 sty 21:44
MatZdzis: (e−x)' = −ex ln e = −ex ?
23 sty 21:53
xyz:
eax = a * eax
albo ogolniej
ef(x) = f'(x) * ef(x) czyli np. pochodna z e3x2+6x+11 =
= (3x2+6x+11)' * e3x2+6x+11 = (6x+6) * e3x2+6x+11
23 sty 21:54
MatZdzis: A W ogóle mam też taki przykład: (x2 + x + 2)e−x
Według mnie pochodna z tego to e−x( x2 +2x −2) co ponoć nie jest prawdą.
23 sty 21:56
xyz:
przeciez masz iloczyn dwoch wyrazen
pierwsze to x2+x+2
drugie to e−x
pochodna iloczynu byla?
23 sty 21:56
MatZdzis: Tak:
(2x+1)e−x − e−x (x2 + x +2) = e−x (2x +1 −x2 −1 −2) = e−x(−x2 +2x −2)
23 sty 21:59
MatZdzis: Już znalazłem błąd : powinno być e−x ( 2x +1 − x2 −x −2 ) = e−x (−x2 + x −1)
Dziękuję
23 sty 22:05